Leren - 20/08/2019

Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen

Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen

Yes, eindelijk heb ik het nieuws gekregen dat ik mijn WSET3 met vlag en wimpel gehaald heb. Bloed heeft het me niet gekost, wel zweet en tranen. Ik vertel je vandaag graag meer over de WSET opleidingen die ik gedaan heb en ik beantwoord vragen die ik van jullie gekregen heb.

Waarom WSET?

WSET: Internationaal & kwalitatief

De vraag die ik het meest krijg als ik het over de opleidingen heb die ik gedaan heb, is: waarom WSET en niet bijvoorbeeld SDEN? Of een andere cursus?

Al jaren wilde ik meer weten over wijn en al jaren was ik online aan het kijken naar wijncursussen. Ik kwam heel snel bij WSET uit omdat dit een internationaal erkende en kwalitatief gewoon heel goede opleiding is. Ik dacht meteen: als ik dan iets over wijn wil leren, dan wil ik het serieus aanpakken. Alsnog kan ik na level 1 stoppen, maar dan wil ik wel echt een goede opleiding gedaan hebben. Voor mij was de keuze voor WSET snel gemaakt omdat het internationaal is. Dus als je in Zuid-Afrika bij een wijnboer staat te proeven en je proeft allebei op de WSET-methode, dan begrijp je elkaar voor de volle 100%.

Maar ook zijn deze diploma’s internationaal erkend en begrepen, en dat in combinatie met de kwaliteit, deed mij hiervoor kiezen. Je kan trouwens alle niveaus WSET (behalve 4) in het Nederlands doen.

SDEN & Wijnacademie

In Nederland kan je qua goede opleidingen ook bij SDEN en de Wijnacademie (Vinologenopleiding) terecht. Met beide heb ik persoonlijk geen ervaring, dus ik kan je niet vertellen hoe die opleidingen zijn, wel dat het Nederlandse opleidingen zijn.  Ik koos niet voor de Vinologenopleiding omdat dat meteen 19 maandagen zijn en ook meteen best diep gaat. Toen ik met WSET begon, startte ik bij level 1 omdat ik totaal nog niet wist wat ik ermee wilde en of ik het wel interessant genoeg vond. Om me dan meteen te binden aan een intensieve opleiding, dat zag ik niet zitten. De reden dat ik niet voor SDEN heb gekozen is omdat ik de indruk had dat WSET kwalitatief beter in elkaar zit, maar dat is niet gebaseerd op feiten.

Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen
Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen

Hoe zijn de niveaus, de examens en studiebelasting?

Ik heb WSET1, 2 en 3 gedaan en dit is bij de drie niveaus extreem verschillend. Qua inhoud gaat het per niveau steeds een stukje dieper. Waar je in WSET1 heel globaal leert over wijnbouw, de wijnregio’s en het proeven, gaat het bij WSET2 wat dieper op de landen en regio’s. Bij WSET3 wordt het allemaal veel gedetailleerder en feitelijker, ook het proeven wordt dan gedetailleerder en ‘moeilijker’.

WSET1: low key hobby

WSET1 is heel low key. 5 lessen, instapniveau, je leert de basis van de theorie en je krijgt een meerkeuze examen en je proeft twee wijnen, maar die zijn geen onderdeel van de score. Ik heb hier veel aandacht aan besteed omdat ik het zo leuk vond, maar als je naar de les gaat, zelf wat proeft hier en daar en ook een uurtje of twee per week studeert, kan je dit prima halen.

Dit is een cursus die je heel goed als hobby ernaast kan doen en dit is toegankelijk voor iedereen die een beetje interesse heeft in wijn. Gewoon hartstikke leuk en interessant. Ik ging 1 doen met het idee ‘als ik het dan superleuk vind, ga ik verder’. WSET1 kost €285.

WSET2: intensiever, maar prima te doen ‘ernaast’

WSET2 is al wat intensiever, maar hierbij krijg je ook alleen meerkeuze op het examen en je hoeft niet te proeven in het examen. In de les proef je wel veel (ongeveer zes wijnen per les). Je hebt acht lessen van drie uur en je hebt niet per se een basis als level 1 nodig, iedereen kan instappen op level 2. Er wordt 20 uur thuisstudie geadviseerd, dus dat komt neer op zo’n 2,5 uur boven op je les per week. Level 2 gaat weer wat dieper op de stof en het proeven in en er zijn heel wat meer feitjes die je weten moet. Alsnog vond ik level 2 heel goed te doen, ook omdat het meerkeuze is, kan je met logisch nadenken vaak al tot het juiste antwoord komen als je geleerd hebt.
WSET2 kost €585.

WSET3: een heel ander verhaal, intensief en veel stof

WSET3 is een heel ander verhaal dan level 1 en 2. Hiervoor moet je ook een vooropleiding hebben: WSET level 2, SDEN 3 of iets wat daarop lijkt. Waar je voorgenoemde opleidingen echt ‘voor de lol’ kunt doen, is 3 een stuk serieuzer. Het boek is dikker, er is ongelooflijk veel meer informatie en er zijn gewoon heel veel feitjes die je weten moet. De studiedruk is ook heel anders: 9 keer een les van drie uur en daarbovenop in totaal 120 uur thuisstudie, wat neerkomt op zo’n 10 uur per week.
WSET3 vond ik echt pittig. Het is een heel veel hoger niveau dan level 2, veel meer feiten die je moet kennen, van het wijnmaakproces tot welke wijn precies waar wordt gemaakt. Het is stampen, stampen, stampen.

En daar gaan heel veel uren in zitten. Dit is niet iets wat je eventjes tussendoor voor de lol doet, WSET3 is een serieuze wijnopleiding die je ook echt serieus moet nemen om het te halen. Het examen is ook anders: je krijgt deels meerkeuze, deels open vragen en je proeft twee wijnen (wit en rood) waar je een kloppende proefnotitie van moet maken.

WSET3 kost €1095. Ik heb zelf nog wat extra kosten gemaakt door op ThirtyFifty oefenexamens te kopen en die hebben mij vlak voor de examens nog enorm geholpen. Ook had ik tijdens deze opleiding een abonnement op Brainscape, een app waarin ik met flashcards kon leren. Beide aanraders wat mij betreft.

Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen
Proefnotities maken tijdens de les

Hoe zijn de lessen bij WSET3?

Interessant, vooral. Bij elke les worden een of meer hoofdstukken uit het boek behandeld. Zo start je bijvoorbeeld met vinificatie en proefmethode, en de les daarna behandel je Bordeaux, Bourgogn en Loire. In les 3 Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. Maar er is een hele les gewijd aan Italië omdat dat zo’n groot wijnland is en er is een aparte les voor mousserend en versterkt. Je volgt met de lessen niet altijd de volgorde van het boek, omdat je soms een speciale docent krijgt die expert is op een bepaald vlak en dan gaat de les daarover.

Ik had les van Yvo Erades, WeinAkademiker. Elke les werd theorie met proeven gemengd zodat er een beetje afwisseling was. Het proeven is echt iets wat je in de les steeds beter leert. De theorie kan je in principe wel een keertje of twee missen, het proeven missen is niet ideaal omdat je dit écht moet oefenen om tijdens het examen goed te kunnen. Maar een goede docent zorgt er ook voor dat de theorie wat lekkerder naar binnenglijdt.

De les zit vol met informatie en oefenen (proeven) en het is drie uur lang focussen. Meeschrijven, vragen stellen, alles opzuigen. Ik heb één les (Italië) gemist omdat ik op reis was, toen heeft een klasgenoot het voor me opgenomen zodat ik het terug kon luisteren.

Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen

Hoe is het examen van WSET3?

De opbouw van het examen

De examens van WSET1 en 2 bestaan uit 50 meerkeuzevragen. Het examen van WSET3 is geheel anders:

  • 50 meerkeuzevragen
  • 4 open vragen
  • proeven van 2 wijnen, 1 witte en 1 rode

Theorie-examen

Bij de theorie krijg je voor elke meerkeuzevraag 1 punt, voor elke open vraag krijg je 25 punten. Om te slagen moet je minimaal 55% hebben voor zowel het eerste als het tweede gedeelte. De open vragen hebben wat uitleg nodig: ze bestaan uit ‘subvragen’ en 1 open vraag komt neer op  5 vragen over een onderwerp.

Het voordeel van de WSET-toetsing is dat je bij de open vragen geen punten aftrek krijgt voor een verkeerd antwoord, je krijgt alleen punten toegekend bij juiste antwoorden. Dus als je iets niet zo heel goed weet, schrijf je alles op wat je wel weet, en dan heb je kans dat je toch genoeg punten krijgt.

Wat zo tricky is aan die open vragen, is dat je maar net een open vraag kan hebben over een van de duizenden onderwerpen waar je nét niet zoveel vanaf weet. Stel, je hebt goed gestudeerd, maar door tijdgebrek heb je net het hoofdstuk over Argentinië niet zo goed geleerd, en je krijgt juist een vraag over de wijnen van Cafayate, dan heb je dus pech.

Wat ik duizend keer heb gehoord: je krijgt sowieso vragen over mousserend en versterkt. Dus leer de hoofdstukken over mousserend, sherry en port sowieso goed.

Proefexamen

En dan het proeven. Je leert proeven volgens de WSET-methode in alle levels. In level 3 ga je wel iets dieper. Je kan dan bij bijvoorbeeld ‘zuren’ niet alleen kiezen uit ‘laag – gemiddeld – hoog’, maar uit ‘laag, gemiddeld-, gemiddeld, gemiddeld+ en hoog’. Ook moet je de kwaliteit van de wijn beoordelen (fout, slecht, redelijk, goed, zeer goed, uitmuntend) en het rijpingspotentieel (te jong, te oud, nu drinken en niet geschikt om te rijpen, nu drinken maar kan nog ouderen).

Dit is voor veel studenten het lastigste omdat je dit baseert op de andere elementen uit je proefnotitie en dit is iets wat je alleen leert door heel erg veel te oefenen. Bij het proeven kan je 41 punten halen en je hebt een scoringspercentage van 55% nodig om te slagen.

En bedenk dat je al een punt laat liggen als je bijvoorbeeld ‘uitstekend’ opschrijft in plaats van de juiste WSET-omschrijving ‘uitmuntend.’ Je krijgt geen formulier dat je kan invullen, je moet de hele proefnotitie zelf maken.

WSET3: spannend

Ik heb het WSET3-examen als erg spannend ervaren. Waar ik er bij level 2 en 3 gewoon heel veel zin in had en het heel leuk vond, was ik echt nerveus voor 3. Dat kwam puur omdat ik er zo ongelooflijk veel tijd in had zitten en ook goed wist dat ik echt niet elke pagina in het boek perfect uit mijn hoofd kende.

Ik wist wel dat ik de theorie goed had gedaan, ik ging als een speer door de meerkeuze waar ik heel zeker over was, en de open vragen gingen ook best goed. Al had ik dus één open vraag waarbij ik wild gegokt heb omdat ik net die streek niet goed kende. Daar werd ik wel onzeker van, zoiets kan je tijdens het examen best naar beneden halen.

Je begint het examen met het proeven en dat vond ik echt lastig. De druk van een examen en dan gefocust proeven en alles noteren terwijl je geslurp om je heen hoort. Ik wist niet goed of ik het gehaald had, maar ik had hier al met al wel een goed gevoel over.

Pass with distinction

Maar al met al haalde ik mijn theorie meteen met distinction (score van 85%+). Ik zakte initieel voor het proeven. Daar baalde ik erg van, maar ik was liever voor het proeven dan voor de theorie gezakt. In Nederland kan je pas een halfjaar later opnieuw je examen doen en een halfjaar ‘blijven studeren’ had ik wel pittig gevonden. Een halfjaar oefenen met proeven was in mijn visie beter. Uiteindelijk haalde ik mijn herkansing voor het proeven ook met een score van meer dan 85%.

Ik heb echt zo ongelooflijk veel tijd, zweet en tranen in mijn WSET3 zitten en daarom vond ik het examen ook zo spannend. Er hing helemaal niet zoveel van af voor mij, ik doe dit vooral omdat ik het gewoon enorm leuk vind, maar ik wilde zó graag laten zien dat ik het kon en wist. Zeker de laatste weken voor een examen zijn best pittig, je herhaalt de stof, je doet veel oefenexamens, maar je hebt ook de twijfel of je het nu wel echt allemaal weet.

Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen
Ik heb mijn WSET3 gehaald! + alles over mijn wijnopleidingen

Is een proefgroep verplicht?

Nee, een proefgroep is niet verplicht, maar wel aan te raden. In de les wordt dit vanaf level 3 gestimuleerd, maar je kan tijdens level 2 dit natuurlijk ook al doen en is ook heel erg leuk. Het idee is dat je met klasgenoten een groepje vormt waarmee je elke week, of in ieder geval regelmatig, samenkomt. Het is het handigst om elke keer wijnen te proeven die passen bij de les die volgt die week, en in het boek staat aangegeven wat voor soort wijnen je ‘moet’ proeven en kennen. Ik zat in twee proefgroepjes en dit heeft me echt geholpen om beter te proeven.

Het voordeel is dat je met mensen bent die ook op de WSET-manier proeven en hier kan je veel van leren. Het helpt ook om te proeven met iemand die beter is dan jij of iemand die het WSET3 diploma al heeft. Hier leerde ik zelf het meeste van.

Maar wat ook heel erg helpt is ‘gewoon’ zo veel mogelijk verschillende wijnen proeven, ook als je niet een proefnotitie volgens de WSET-proefmethode maakt. Hoe meer je proeft, hoe meer verschillende aroma’s je leert herkennen. Zeker als je dit met andere mensen samen doet.

 

Heb je nog meer vragen over WSET1, 2 en/of 3? Laat het me weten in de reacties, dan probeer ik je vraag te beantwoorden!