Leren - 10/09/2019

Wat is een bewaarwijn en hoe herken ik deze?

7
Wat is een bewaarwijn en hoe herken ik deze?

Je hoort wijnliefhebbers er regelmatig over: bewaarwijnen. ‘Deze wijn kan nog jaren rijpen!’ of ‘deze is echt nog niet op dronk, pas drinken in 2023.’ Huh, wijn is toch gemaakt om te drinken? De meeste wijn wordt inderdaad gemaakt om binnen een jaar na de oogst te drinken, maar er zijn ook wijnen die beter worden als je ze jarenlang in de kelder legt. Waarom zou je dat doen, en met welke wijnen kan dat?

De ‘normale’ houdbaarheid van ‘normale’ wijnen

De gewone dagelijkse witte wijn kan je 2 – 3 jaar bewaren voor hij ondrinkbaar wordt. Met rode wijn is dit ongeveer vijf jaar. Let wel dat je ze dan op de goede manier bewaart. 

Wat is een bewaarwijn en hoe herken ik deze?

Waarom zou je wijn bewaren?

Dat is ook leuk, een kelder vol met wijn waar je niet aan mag komen. Je leeft toch nu, dan wil je toch ook die wijn die je nu koopt nu drinken? Ja, dat kan, maar sommige wijnen worden heel veel beter als je ze wat jaartjes in de kelder legt (mits onder goede omstandigheden, lees hier meer over hoe je wijn goed kan bewaren).
Let wel: dit kan met de meeste wijnen niet, die worden eigenlijk alleen maar minder lekker als je ze bewaart, later in dit artikel meer daarover.

Flesrijping doet een aantal dingen met een wijn. Ten eerste kan flesrijping tannines verzachten. Sommige wijnen hebben jong heel veel strakke, droge tannines, die nog niet prettig smaken en niet fijn aanvoelen in de mond. Door de jaren heen worden deze tannines zachter en fluweliger. Zuren worden ook minder, en minder hard. 

De primaire fruitaroma’s (van bijvoorbeeld kersen en bramen) kunnen aanwezig blijven, maar worden meestal minder en er komen tertiaire aroma’s bij. Dit kunnen bij rood geuren en smaken zijn van bijvoorbeeld paddenstoelen, bosgrond, vlees, leer, boerenerf, aarde en natte bladeren. Bij wit kunnen aroma’s ontstaan van bijvoorbeeld benzine, kaneel, gember, nootmuskaat, hooi of honing.
Niet iedereen vindt dit lekker, trouwens. Probeer eens een flesgerijpte wijn te proeven, bij een wijnbar of proeverij. Als je er niet van houdt, heeft het ook geen zin om wijn lang te bewaren. Behalve als je wijn koopt als investering, maar dat is weer een heel ander verhaal. 

Wat is een bewaarwijn en hoe herken ik deze?
Wat is een bewaarwijn en hoe herken ik deze?

Welke wijn wordt beter van flesrijping?

Wijnmakers maken een wijn met een idee, met een visie. Als je bij een wijnmaker op bezoek bent, zal je hem of haar ook snel horen over de wijnen die je lang kan laten liggen: vaak zijn dit kwalitatief de beste wijnen die het huis maakt – en vaak ook de duurdere. 

Je kan aan de buitenkant van de fles helaas niet zien of je een wijn beter vandaag kan drinken of over vijf jaar. Gelukkig geven wijnwinkels daar wel steeds vaker advies over, en daar kan je ook gewoon naar vragen.
Door de boot genomen heeft een wijn een paar elementen nodig om beter te worden van flesrijping. Dan hebben we het over zuren en tannines. Zuren en tannines vertragen het oxidatieproces van de wijn en werken als het ware als conserveermiddelen. Dus: wijn met veel tannine en veel zuur kan je over het algemeen beter bewaren dan wijn die dit niet heeft.
Witte wijn drink je over het algemeen jong omdat ze geen tannines en niet altijd veel zuur hebben, maar bijvoorbeeld goede Riesling, Chenin Blanc en Semillon kan je wel jarenlang wegleggen en rijpen fantastisch.

Wijnen die je móet rijpen

Er zijn wijnen die jong op de markt kopen, maar die je dan beter nog niet kan drinken. De wijn is jong nog veel te gesloten, kan veel tannine en zuur hebben en nog niet op dronk zijn. Bewaren dus!
Niet alle wijnhuizen brengen hun wijn meteen op de markt, maar laten deze zelf op de fles rijpen voor ze ze verkopen. Dat is ideaal, maar ook duurder.

Wat is een bewaarwijn en hoe herken ik deze?

Wijnen die overal het algemeen beter worden van flesrijping

Er zijn geen echte ‘regels’ wat dit betreft, maar er zijn echt wel een paar soorten wijnen die over het algemeen beter worden van flesrijping. Houd er wel rekening mee dat je een kwalitatief goede wijn moet hebben, vind je bijvoorbeeld een hele goedkope Barolo of Amarone, dan kan ik je aanraden deze niet te lang te bewaren.

5 – 10 jaar:

  • Meeste cabernet franc
  • Sommige Pinot Noir
  • Syrah
  • Oude wereld Merlot
  • Malbec
  • Grenache
  • Carmenere
  • Nero d’Avola
  • Pinotage
  • Aglianico
  • Sangiovese
  • Chianti
  • Reserva Rioja
  • Super Tuscans
  • Montepulciano d’Abruzzo

 

10 – 20 jaar:

  • Sommige goede Riesling 
  • Nebbiolo
  • Tannat
  • Sagrantino
  • Meeste Cabernet Sauvignon
  • Sommige Tempranillo
  • Sommige Sangiovese
  • Amarone
  • Dulce Monastrell (zoet rood)
  • Brunello di Montalcino
  • Barolo
  • Barbaresco
  • Rode Bordeaux
  • Rode Douro
  • Bandol

Mijn ervaring met flesgerijpte wijnen

Het mooie van wijnen die flesrijping hebben gehad vind ik persoonlijk dat ze zo complex worden: je kan wel blíjven ruiken en proeven. In elk slokje ontdek je weer wat anders en dat is waanzinnig. Daarnaast houd ik persoonlijk erg van de aroma’s en smaken die ontwikkelen door flesrijping, zoals chocolade, paddenstoelen, bosgrond, leer… Dat zijn sowieso mijn favoriete smaken en geuren, helemaal top dus.

Ik heb verschillende flesgerijpte wijnen geproefd, van Riesling Trockenbeerenauslese van 7 jaar oud (noten!), Rioja Gran Reserva’s (bosgrond en paddenstoelen) en een Champagne uit 1992 (!). Deze had enorm veel toastsmaken ontwikkeld, met daarbij amandelen, tabak en overrijp fruit. Oudere Riesling krijgt waanzinnige petrol-aroma’s en kan ook honing- en wasachtige smaken ontwikkelen. En de frisheid blijft! 

Maar ook bij bijvoorbeeld een Bourgogne van ‘nog maar’ vier jaar oud proef ik al wat rijpingssmaken zoals honing en wasachtige tonen, die de jonge variant uit 2017 nog niet had. Subtiel, maar ook al erg lekker. En een indicatie van hoe de wijn zich nog verder gaat ontwikkelen. 

Ik ben zelf een kleine voorraad in mijn kelder aan het opbouwen die ik een aantal jaar wil laten liggen. Dit zijn vooral Duitse wijnen (omdat ik daar zelf het meest bij wijnboeren ben geweest), een aantal Rieslings en Spätburgunders. Ook ligt er een mooie Amarone die ik voorlopig nog niet ga openmaken. Gelukkig ligt er genoeg wat ik wel dit weekend kan drinken, dus ik denk dat ik er nog wel even af kan blijven. 🙂 

Bron lijst met wijnen:  https://winefolly.com/tutorial/cellar-wine-guide/ 

Laat een reactie achter

7 Reacties

  1. Daan Gilbert

    Leuke blog!
    Er worden inderdaad tegenwoordig nog maar weinig wijnen verkocht om te bewaren. Je zou zeggen ‘haast ook niet nodig’ met goede wijnzaken in de buurt. Echter, als je van tertiaire smaken houdt is het leuk om wijnen te bewaren. Ik denk er ook over om in mijn Assendorpse kelder een kleine voorraad aan te leggen. Eerst maar eens verdiepen in de omstandigheden wijn te bewaren (en de kelder opruimen :-p).

  2. KelvinGaines

    I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers|

    https://www.betternots8324h.com/

  3. 바카라사이트추천

    Anyways, it’s cool to hear that the awesome Yoast is awesome using vanilla WP comments! I’m always looking for ways to slim down my number of plugins.
    Comment moderation is a feature in WordPress that allows you to prevent comments from appearing on your site without your express approval. Moderation can be very useful in addressing Comment Spam, but it has more general applications as well. If you would like to learn more about
    바카라사이트추천

  4. 카지노

    I am particularly guilty of this, embedding non-constructive comments, code poetry and little jokes into most of my projects (although I usually have enough sense to remove anything directly offensive before releasing the code). Here’s one I’m particulary fond of, placed far, far down a poorly-designed ‘God Object’:
    I read all comments from top to bottom, wondering what people meant, when they say the “cracked up, reading this one” or “cracked up, reading that one”. Well. I just cracked up reading this one… –
    카지노

  5. 카지노사이트추천

    Since that time, Copyblogger and several others who ditched comments have reintegrated user discussions into their sites for a variety of reasons. But the arguments that were brought up during the comment debate are still valid. That is, allowing comments can help build communities on some sites, but they can be more trouble than they’re worth on others. So, if you’re trying to decide whether or not to permit user comments on your site, what points should you consider?
    A large percentage of comments are pure spam and offer no value whatsoever. In fact, if too many of these comments are allowed to pass through, they can drown out any real discussion that is happening and actually create a negative user experience. No one wants to weed through pages of useless remarks about earning $5,000 a week working from home or where to buy cheap Viagra.
    카지노사이트추천

  6. 바카라

    This may work out well at first, but it doesn’t take long for comment moderation to start eating up a lot of your time – and you may not be getting much in exchange for this time investment. If you have a fairly small team working on your site, their time might be better spent on other activities.
    If you show ads on your site, there is another issue that is important to consider. AdSense and many other ad networks have strict policies that prohibit ads being shown on pages that have certain types of content.
    바카라

  7. Marloes

    Hallo Cynthia,
    Ik volg je al vanaf miss lipgloss en ook dit blog vind ik erg leuk om te lezen! Inmiddels ben ook ik (gelukkig) ouder en past dit ook meer bij me. Dus gefeliciteerd met je mooie blogs en ik vind het tof te zien dat je jezelf blijft ontwikkelen!

    Ik wil je wel wijzen op de zin door de boot genomen in deze blog. Volgens mij is het namelijk door de bank genomen.

    Groetjes Marloes

Reageren