Leren - 02/07/2019

Een open fles wijn bewaren

Een open fles wijn bewaren

Als je een fles wijn eenmaal hebt geopend, is het verstandig deze over het algemeen binnen een paar dagen leeg te maken. Lucht maakt de wijn niet veel beter, namelijk. Maar: er zijn uitzonderingen, het verschilt per wijn én je kan ervoor zorgen dat je de wijn net wat langer open kan bewaren. Ik geef je tips! 

Waarom je een open fles wijn niet lang kan bewaren

Wijn houdt simpelweg niet van zuurstof. Als er zuurstof bij de wijn komt, treedt oxidatie op. Dat wil je niet. In het wijnmaakproces wordt soms oxidatie toegepast (bijvoorbeeld bij houtrijping) om de wijn meer structuur of complexiteit te geven, maar als de fles eenmaal open is, begint het verval. Zo snel mogelijk opdrinken, dus. 

Als je je wijn te lang open laat staan, verliest deze eerst zijn fruitigheid, en uiteindelijk zal de wijn azijn worden. In the end worden álle wijnen azijn. De een sneller dan de andere. Je wordt niet ziek van het drinken van een wijn die te lang open staat, maar lekker is anders. 

Een open fles wijn bewaren

De oplossing: zo min mogelijk zuurstof

Bij het bewaren van een geopende fles wijn moet je dus altijd die oxidatie in gedachten houden. Zuurstof is de vijand, dus: zo min mogelijk zuurstof. Er zijn een paar manieren om dit te doen.

  • Bewaar de fles koel en donker. Zowel witte als rode geopende wijn bewaar je beter in de koelkast. Een lage temperatuur vertraagt het proces van oxidatie. 
  • Houd je wijn zo min mogelijk open. Houd hem niet open op tafel: doe de kurk erin en zet hem in de koelkast.
  • Zet je fles wijn nooit in fel licht en zeker niet in de vensterbank. 
  • Zet de fles rechtop! Op die manier is het oppervlak dat in contact is met zuurstof zo klein mogelijk. 
  • Giet je wijn over in een kleinere (glazen) fles. Dop erop, in de koelkast. Zo komt er minder zuurstof bij. 
  • Gebruik een vacumeersysteem, zoals Vacuvin. De meningen hierover zijn verdeeld, ik merk zelf dat mijn wijn net een dag of twee langer vers blijft.
Een open fles wijn bewaren

Hoe lang je geopende wijnen kan bewaren

Het verschilt per soort wijn hoe lang je deze open kan bewaren. Het rijtje hieronder zijn algemene richtlijnen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ‘goed’ je ze bewaart, hoeveel wijn er nog in de fles zit  en van welke kwaliteit de wijn is.

  • Mousserende wijn: 1 – 3 dagen in de koelkast met een speciale dop voor mousserende wijn
  • Witte wijn en rosé: 3 – 5 dagen in de koelkast met een kurk
  • Rode wijn: 3 – 5 dagen in de koelkast met een kurk
  • Versterkte wijnen: 28 dagen of langer
  • Bag in a box wijn: 28 dagen

Houd er rekening mee dat de smaak van de wijn (iets) kan veranderen na het openen. En als je merkt dat je wijn gewoon niet meer lekker is: weg ermee. En: zoete wijnen kan je langer bewaren. Zoete (dessert)wijnen of port kan je prima wekenlang open hebben staan.

Uitzonderingen

Vorig voorjaar was ik in de Moezel. Bij wijnhuis Julius Treis proefde ik een aantal mooie wijnen waar ik erg van onder de indruk was. Na het proeven vertelde wijnboer Treis dat de wijnen al een week in de koelkast stonden, en dat ze nog steeds zó lekker waren. Ik natuurlijk compleet verrast. We hadden hier een gesprek over en hij vertelde dat wijnen die tijdens het wijnmaakproces veel lucht hebben gehad (zoals bij houtvergisting of -rijping) ook na het openen lucht beter kunnen verdragen. 

Bij elke wijnmaker waar ik kom stel ik vragen over hoe lang zij denken dat hun wijnen open ‘vers’ blijven. Online vind ik nogal wat tegenstrijdige verhalen: de ene website zegt dat wijn die veel zuurstof in het maakproces heeft gehad open juist minder lang goed blijft, de ander zegt juist het tegenovergestelde. De wijnmakers en -boeren die ik sprak, bevestigen het laatste. Al zal dit ook per wijn verschillen, en ook afhangen van de kwaliteit van de wijn. Een fles Chardonnay van €6 gaat niet beter worden als de fles open gaat, een mooie Bourgogne kan zelfs lekkerder worden als deze nog wat lucht krijgt. Dus: uitproberen. Maar vooral lekker opdrinken, die wijn.