Leren - 03/09/2019

Over veganistische wijn

Over veganistische wijn

‘Huh. Veganistische wijn? Is wijn dan niet veganistisch?’ Wanneer ik bij proeverijen of met vrienden begin over het feit dat veel wijnmakers dierlijke producten gebruiken om wijn te maken, slaan de meeste mensen stijl achterover. Hoe zit dit nou precies? En hoe weet je of je wijn veganistisch is? 

Hoezo is wijn niet per definitie veganistisch?

Je zou niet zo snel zeggen dat wijn niet veganistisch is: het wordt toch gemaakt van druiven? Dat klopt, maar wijn wordt van oudsher geklaard met caseïne of eiwit. Klaren houdt in dat kleine deeltjes uit de wijn verwijderd worden, en caseïne is een proteïne uit melk. 

Gelukkig worden er steeds meer alternatieven voor gebruiken, zo kan je wijn ook prima klaren met bentoniet, wat een kleisoort is. En steeds meer wijnmakers kiezen ervoor om hun wijn helemaal niet te klaren. Maar dat is weer een heel ander verhaal 🙂

Dus: je weet niet altijd zeker of je veganistische wijn te pakken hebt. Niet alleen door de caseïne of eiwit dat gebruikt wordt om te klaren, maar ook doordat sommige flessen worden geseald met bijenwas, en sommige kurken waar lijm inzit waar melk in gebruik wordt. 

Maar hoe weet je of je veganistische wijn te pakken hebt?

Als je het belangrijk vindt om geen dierlijke producten te eten, wil je natuurlijk ook zeker weten dat je wijn veganistisch is.

Let eerst op of de fles niet met was is afgesloten, dat zie je vrij snel. Check. De kurk die erin zit kan je niet zeker weten, maar als de wijn een vegan keurmerk heeft, mag je er vanuit gaan dat ook in de kurk geen dierlijke elementen zitten. 100% zeker weet je dat niet.

Ten tweede: let op de keurmerken, logo’s en teksten op de fles waaruit je kan opmaken dat je wijn vegan is. Zo zijn er allerlei logo’s en keurmerken die je ook op andere voedingsmiddelen vindt. Maar! Als het logo of keurmerk er niet opstaat, betekent het niet meteen dat de wijn niet veganistisch is. Als je het niet zeker weet, vraag het dan in de (wijn)winkel, maar niet van elke wijn is de maakmethode bekend. Veel biologische wijnen zijn vegan, maar als het er niet op staat, weet je het nooit helemaal zeker. Als je een specifieke wijn nou heel graag drinkt, kan je ook altijd een mailtje sturen naar het wijnhuis! 

Welke wijnen zijn sowieso wel of niet veganistisch?

Let op de volgende dingen op het label:

  • Biodynamisch: deze wijn is niet veganistisch, want bij deze landbouwmethode worden dierlijke producten gebruikt. Hier zijn wel discussies over. Want de dierlijke producten zitten niet in de wijn, maar er worden wel dierlijke producten gebruikt (zoals hoorns) in de bodem van de wijngaarden.
  • ‘Unfined unfiltered’ – ongeklaard & ongefilterd: deze wijn is veganistisch, want deze wijn is niet geklaard en niet gefilterd.
  • Het ‘vegan’ logo of de tekst ‘vegan wine’ of ‘veganistische wijn’ – deze wijn is veganistisch.

Lijsten met veganistische wijn

Meteen de daad bij het woord voegen? Check dan de volgende lijsten met een heleboel veganistische wijnen:

  • Deze lijst, samengesteld door Dani & Rick, is een enorme database met vegan wijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn.
  • Check hier de lijst met vegan wijnen van Gall & Gall.
  • Bekijk hier de lijst met vegan wijnen van Grapedistrict. 
  • Kijk hier de lijst met vegan wijnen bij Biologische Wijnwinkel.
  • Op de website van Barnivore vind je een grote database waar je makkelijk in kan zoeken.

Wist jij dit? En let je er op, als je wijn koopt?