Wijn is ontzéttend leuk. Voor ‘Wijn met…’ praat ik met mensen die er net zo over denken, om hun allerbeste tips te horen, verhalen te delen en natuurlijk om samen wijn te proeven. Ik trap af met mijn grote wijnvoorbeeld Thérèse Boer, eigenares, gastvrouw en sommelier van en bij restaurant De Librije.
Thérèse Boer is sinds jaar en dag gastvrouw en sommelier bij restaurant De Librije*** in Zwolle, dat ze runt samen met haar man Jonnie. Ze schreef meerdere boeken over wijn, heeft haar eigen wijnlijn ‘Kus vanThérèse’, is meestergastronoom en vinoloog. Wijn is de rode draad in haar leven, ze is er de hele dag, elke dag, mee bezig en het was voor mij vanzelfsprekend om haar het eerste artikel in deze reeks te spreken.
In ‘Wijn met…’ spreek ik een aantal mensen die verzot zijn op wijn, en proeven we samen zes wijnen die zij selecteren.
Hoe ben je begonnen met wijn?
‘Ik zat op de hotelschool in Zwolle, daar hebben we elkaar ontmoet. Daar ontstond niet alleen de liefde voor hem, maar ook voor de wijn. We kregen les van meneer Gispen, die man was totaal idolaat van wijn. Hij leefde ervoor. Zijn enthousiasme wakkerde echt iets aan bij me. Na de hotelschool liep ik stage bij De Echoput en Kaatje bij de Sluis en later bij De Librije. Ik haalde toen al snel mijn vinologendiploma, ook omdat Jonnie en ik toen al het idee hadden om De Librije over te nemen. Dat gebeurde op 1 juli 1993, dit jaar zijn we dus alweer 25 jaar eigenaar van het restaurant.’
Wat vind jij zo mooi aan wijn?
‘Wijn vind ik in de eerste plek gewoon lekker. Dat is natuurlijk waar de liefde begint. Maar het is ook een ontzettend boeiend product. Wijn is zó in ontwikkeling, het leeft echt, in alle opzichten. Je maakt het ook niet zomaar even, er is zoveel kennis en arbeid voor nodig, en dan moet je ook nog het klimaat en je omgeving mee hebben. In de 28 jaar dat ik met wijn bezig ben is er zoveel veranderd, vooral in de nieuwe wereld (de wijnlanden buiten Europa, red.). Het is van bakken hout naar veel verfijnder gegaan, maar er zijn ook talloze nieuwe druivenrassen ontdekt en gekweekt: je kan blijven leren.
Daarnaast vind ik het prachtig om te zien hoe mensen in het restaurant kunnen genieten van een glas wijn. En het combineren van wijn met eten. Er zijn zóveel smaken, zoveel combinaties te maken, dat blijft elke dag ontzettend mooi om te doen.’
Bij welke wijn heb jij dierbare herinneringen?
‘Dat zijn er zóveel. Wijn is echt een rode draad in ons leven, we maken ook regelmatig een mooie fles open als we iets te vieren hebben. Laatst hadden we nog zoiets moois. Toen onze zoon Jimmie werd geboren, kregen wij een Mouton-Rothschild cadeau, het was ook nog eens een geweldig mooi wijnjaar. Toen hij laatst achttien werd, zijn we met z’n vieren uit eten gegaan bij een restaurant in Aduard, en daar hebben we die fles opengemaakt. Het was zo speciaal om dat met de kinderen te delen.
Onze dochter van veertien begint het ook steeds interessanter te vinden. Soms proeft ze een slokje. Volgend jaar wil ik haar langzaam leren hoe ze goed moet proeven. Jimmie gaat vanaf september stage lopen bij ’t Nonnetje in Harderwijk, dus die interesse voor eten en wijn zit er bij hem ook echt in.’
Wat is jouw favoriete wijn?
‘Als Jonnie en ik uit eten gaan, bestellen we meestal een fles witte Bourgogne of rode Bordeaux. Ik houd persoonlijk wel van heel klassiek. Maar ik bekijk de wijnkaart altijd goed en vind het ook heel leuk om nieuwe dingen te proberen, dat zie je ook aan de kaart in ons restaurant. Net even wat andere wijnen dan de standaard. Aan het einde van de week, als op zaterdagavond de laatste gasten bijna vertrekken, maken we vaak een mooie wijn open, zoals een Meursault van Karel de Graaf.
Als we het diner draaien proberen Jonnie en ik altijd een halfuurtje samen te zitten, ’s avonds rond half tien, om de dag door te nemen en plannen te bespreken. Dan drinken we altijd een glas Chardonnay van het wijnhuis Neudorf uit Nieuw-Zeeland, uit Nelson. Daar kan ik echt liters van drinken, maar dat doe ik niet, hoor. Heerlijk vind ik die, dat is echt onze ‘huiswijn’ voor onszelf.’
Aan welke wijnfabels stoor je je?
‘Oh, die zijn er veel! Als eerste dat alle Duitse wijnen zoet zijn. Echt veel mensen denken dat. Duitsers maken veel zoete wijnen, maar echt niet alleen maar.
Of als iemand wijn wil bestellen, en zegt ‘alles behalve Chardonnay’. Dat kan je eigenlijk niet zeggen: een Chardonnay groeit overal ter wereld en je kunt er alle stijlen wijn mee maken.
Ik schenk dan weleens blind tóch een Chardonnay in, bijvoorbeeld uit een koeler gebied, en dan is dat tóch wel heel lekker. En dat rosé een slobberwijn zou zijn. Er zijn zóveel mooie rosé’s!’
Wat is je favoriete wijn-spijs combinatie?
‘Voor in De Librije heb ik er honderden gemaakt en daar zitten echt toppers bij. Maar zelf? Ik ben helemaal verzot op geitenkaas. En dan met een glas Fino of Manzanilla sherry erbij. Heerlijk.’
Welke wijn kan je aanraden aan mensen die beginnen met wijn drinken?
‘Qua wit een Riesling. Het is niet mijn favoriete druif, maar alles zit er in qua smaken. Het heeft genoeg diversiteit en combineert goed met veel soorten gerechten en is heel toegankelijk. Als we het over rood hebben, dan een Pinot Noir uit Afrika of een Bardolino uit Italië aanraden.’
Wijn proeven met Thérèse
Kus van Thérèse Solaris Barrique is een van Thereses eigen wijnen. En komt uit Nederland! De druiven groeien bij Wijngoed Gelders Laren, de wijnen worden gemaakt bij Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. Voor mij de lekkerste Nederlandse wijn die ik geproefd heb. De helft van de druiven ondergaat houtrijping, wat de wijn body en vanillesmaken geeft. Verder proef ik rijpe perziken en appels. Lekker veel smaak en romig. Ik ben erg onder de indruk van deze Nederlandse wijn, dus ik kocht meteen een fles bij Librije’s Winkel.
De tweede wijn is de Palmento Constanzo Bianco di Sei, van Sicilië aan de voet van de Etna, gemaakt van Carricante en Catarratto, twee inheemse druivensoorten. Het is een heel fruitige en sappige wijn, met vuursteen, citrus en kruiden.
We sluiten af met Thereses ‘huiswijn’, de Neudorf Rosie’s Block Chardonnay. Oef, wat een knaller is dit. Tropisch fruit, boter, vanille, volle body, perzik, citrus en nog steeds fris door de zuren.
Tweede etappe: rood. We starten met een favoriet van Thérèse, rode Bourgogne. En wel deMaison Bertrand Ambroise Bourgogne Pinot Noir. Ik ruik meteen heel veel rode kers en dat proef ik ook. Ik merk ook een hint van framboos, vanille en een beetje een stalluchtje, maar dat is heel subtiel. De tannine is niet te overheersend en de wijn heeft een
frisse afdronk. Dit 300 jaar oude wijnhuis werkt volledig biologisch en produceert alleen Pinot Noir en Chardonnay.
Dan iets heel speciaals, de DD Rouge van Bénédicte & Stephane Tissot. Deze wijn is gemaakt van Pinot Noir, Trousseau en Poulsard uit Arbois in Frankrijk. Dit wijnhuis, gerund door een stel, maken alleen natuurlijke wijnen: ze worden niet gefilterd, ze werken biodynamisch, ze gebruiken geen chemicaliën, ze gebruiken hun eigen gisten en nauwelijks sulfiet. Deze is echt bijzonder: ik proef meteen iets stal-achtigs, maar ook vanille, rood fruit en wat rokerigs.
Camiño Real Guimaro Ribeira Sacra is een wijn die volgens Thérèse iedereen lekker vindt. ‘Deze kan je echt iedereen voorzetten, altijd goed.’ De wijn is gemaakt van de inheemse Mencia druif en gerijpt op eikenhouten vaten. Smaakt naar rood fruit, vanille, cranberry en is heel vol van smaak. Deze wordt bij de Librije geserveerd bij lamsnek.
Volg je me al op mijn wijnaccount op Instagram? Je vindt me op Cynthiaenwijn, ik deel hier elke dag iets over wijn! Van reviews tot weetjes en wijntips.
Thérèse, bedankt voor je tijd, je verhaal en de heerlijke wijnen! Wat een inspiratie.