Wijn is gemaakt om lekker op te drinken, maar als je je (dichte) wijn wilt bewaren, doe je dat níet in de woonkamer of de keuken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wijn wilt bewaren, ik deel ze met je.
Nooit in de woonkamer of keuken
Zo’n wijnrek ziet er hartstikke gezellig uit, maar het is echt een slecht idee om daar je wijn voor langere tijd te bewaren. Boven de 20 graden kom je echt in de gevarenzone: op kamertemperatuur veroudert je wijn vier keer zo snel! Dr. Fulvio Mattivis is een voedselwetenschapper bij Fondazione Edmund Mach en hij ontdekte dat wijn die bewaard is op kamertemperatuur vier keer zo snel verouderde en ook veel meer wijnfouten bevatte.
Het is natuurlijk geen probleem om je wijn een paar weken in de woonkamer te hebben staan, maar als je wijn langer wilt bewaren, moet je met wat dingen rekening houden. Pssst, ik zeg expres woonkamer, want de keuken is de allerslechtste plek in huis voor wijn: de temperaturen schommelen heel erg doordat je er kookt.
De belangrijkste wijnbewaarregels op een rij
- Zorg dat je je wijn bewaart tussen de 10 en 15 graden Celsius. Dit is de perfecte temperatuur om een wijn langer te laten liggen.
- Houd de wijn weg van trillingen.
- Vermijd sterk licht, een donkere ruimte werkt het beste.
- Leg wijnen die afgesloten zijn met een kurk neer. Als de kurk uitdroogt, kan er lucht bij de wijn komen, waardoor de wijn gaat oxideren. Flessen met schroefdop kunnen ook prima rechtop staan.
- 55% – 75% luchtvochtigheid is het meest ideaal.
Je raadt het al: een goede kelder voldoet aan al deze eisen. Let wel: een goede kelder. Niet elke kelder is perfect voor wijn, dus mocht je zelf een kelder hebben, test dan even de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Maar ik heb geen kelder!
Er zit niks anders op: verhuis. Dit is niet de plek voor jou en je wijnen om te wonen. 😉
Kijk, een kelder is natuurlijk ideaal, maar het is tegenwoordig echt een luxe om er een te hebben. Er zijn wat oplossingen:
- Spaar voor een wijnbewaarkast. Deze bootst alle omstandigheden van een kelder na en hierin kan je je wijn tientallen jaren bewaren.
- Je hoeft helemaal niet zelf een kelder te hebben. Zorg dat je vrienden hebt met een kelder. 😉 Ik heb in mijn kelder wat flessen liggen van vriend(inn)en.
- Sommige wijnhandels bieden hun kelderruimte voor hun klanten aan. Stel, je koopt een mooie bewaarwijn, maar je hebt geen plek om hem te bewaren, vraag dan eens of je wijnwinkel hem vóór je kan bewaren. Wie niet waagt… Precies.
- Verander je wijngewoontes. Koop gewoon geen bewaarwijn, maar koop wijnen die je binnen een paar maanden drinkt.
En wat doe ik met flessen die ik al open heb? Hoe bewaar ik die?
Daar kom ik in een andere blogpost op terug. Heel ander verhaal, namelijk!
TL;DR: Don’ts op het gebied van wijn bewaren
- Langere tijd op kamertemperatuur
- In de keuken: sterk wisselende temperaturen
- In de auto laten liggen (het kan zoals je weet bloedheet worden in de auto, dat maakt je wijn kapot)
- In de zon, of voor het raam (dus koop nooit een wijn die in de etalage staat)
- Langere tijd in de koelkast: de kurk kan hard worden en zijn elasticiteit verliezen waardoor deze de fles niet meer goed afsluit. Er komt lucht bij de wijn en deze wordt muf. Mousserende wijn verliest zijn bubbels.
- Wijnen met kurk staand bewaren
Maar welke wijnen kán ik dan jarenlang bewaren?
Dat is weer een heel andere tak van sport. Kom ik op terug in deze aparte blogpost!